Dierdonorcodicil

Hoe droevig het ook is, het overlijden van je huisdier is toch iets waar je in de toekomst mee te maken krijgt. Het is een nare gebeurtenis. Maar is het niet een troost dat je eigen overleden huisdier het leven van een ander dier kan redden, een proefdier. Als je hond, kat, konijn, rat of cavia komt te overlijden of je moet hem laten inslapen, dan kun je het dier afstaan aan de Universiteit Utrecht (overleg altijd eerst met je dierenarts). Jouw huisdier redt dan direct een proefdier het leven.

 

 

Hoe redt een huisdier een proefdier?

Jaarlijks worden er proefdieren speciaal gefokt en opgeofferd voor onderwijsdoeleinden. Proefdiervrij werkt samen met de Universiteit Utrecht om dit aantal terug te dringen. U kunt daar bij helpen. Door het lichaam van uw overleden huisdier ter beschikking te stellen aan de Universiteit Utrecht vervangt uw dier een proefdier. Uw overleden huisdier zal een veterinaire student over anatomie leren, maar ook een respectvolle omgang tussen mens en dier. Op de universiteit ziet een docent erop toe dat er op een waardige manier met het dier wordt omgegaan.

 

Dierdonorcodicil is een groot succes!

In april 2010 ging het dierdonorcodicil van start. Sindsdien kunnen huisdiereigenaren in de regio Utrecht hun overleden huisdier doneren aan de Universiteit Utrecht. Dit project is zo'n groot succes dat de vraag sinds kort het aanbod dekt. Dat wil zeggen dat er geen dieren hoeven te worden gefokt en gedood voor de oefenlessen op de Universiteit. Daar zijn we enorm blij mee en we verwachten dan ook dat dit een blijvend succes is.

Dit succes is mogelijk dankzij de inspanning van de 46 dierenklinieken die zich inzetten voor dit project, maar vooral van alle huisdiereigenaren die dit project ook in de toekomst mogelijk maken. Ook kun je nu handig naar dierenklinieken in de regio zoeken met dit handige landkaartje

 

Doneren blijft nodig!

Willen we dat het dierdonorcodicil ook in de toekomst een succes blijft, dan blijft het nodig om dieren te doneren. Wil je weten hoe jij je dier kunt doneren? Klik dan hier.

 

Landelijke dekking

Het dierdonorcodicil is sinds kort een landelijk project. Niet in de zin dat diereigenaren in heel Nederland hun dier kunnen doneren bij hun dierenarts. Maar wel dat studenten in heel Nederland naar Utrecht komen om daar hun practica uit te voeren. De instellingen die ook gebruik maken van de door het dierdonorcodicil verkregen dieren voor practica zijn onder andere de Technische Universiteit Eindhoven, Inholland Delft en de Hogeschool Utrecht.

Weten of jouw dierenarts aangesloten is? Check de lijst met dierenartsen aangesloten bij het dierdonorcodicil

Wat kun jij doen?

Wil je weten hoe jij je huisdier kunt doneren? Klik dan op het plaatje diereigenaren.
Ben je een dierenarts of werk je in een dierenkliniek? Klik dan op het plaatje van dierenartsen.
Klik op in de media en lees wat anderen hebben geschreven over het dierdonorcodicil.
Wil je iets schrijven over het dierdonorcodicil? Klik dan op het plaatje van de pers.

 

  joepiedef     stethoscoopkopie 3      dennis reporterkopie 2  pers2kopie 4

 

 

Reageer ook!

Reacties

noor

23 december 2014, 12:06

Fantastisch project... Ook in Amsterdam zijn er dierenartsen die hieraan meedoen. Zo krijgt de trieste dood van je huisdier toch nog een positief 'randje'.

Iris

10 januari 2015, 18:28

het is een goed project, en ik snap dat sommige eraan mee doen. maar het is geen prettig idee dat het lichaam van je overleden huisdier in stukjes word gesneden. misschien komen er meer donaties als je je dier terug krijgt om hem/haar alsnog te begraven.

Proefdiergebruik in het onderwijs

hondkatrat.jpg

We krijgen veel vragen binnen over proefdiergebruik in het onderwijs. Wat is een dierproef? Hoeveel proefdieren worden er nog steeds gebruikt voor onderwijsdoeleinden? Vind hier de antwoorden!

Antwoorden

Word Donateur!