Nieuws

 • Teken de petitie!

  Teken de petitie!

  25 februari 2014, 16:59

  Op de site van Vroege Vogels kan je een petitie tekenen tegen het gebruik van proefdieren bij veiligheidstesten. Lees later deze week hier op de site de vragen die onze directeur Marja Zuidgeest stelde aan de aanjager, Frank Dales van de Dierenbescherming, van deze actie.

  Lees meer »
 • Opnieuw geen daling in aantal dierproeven

  Opnieuw geen daling in aantal dierproeven

  5 februari 2014, 09:46

  Proefdiervrij roept op tot koerswijziging overheid, bedrijfsleven en wetenschap. Het aantal uitgevoerde dierproeven in Nederland, is in 2012 vrijwel gelijk gebleven vergeleken met de jaren daarvoor. Dit blijkt uit het gisteren door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) gepubliceerde jaaroverzicht over dierproeven.

  Lees meer »
 • Cool cats luisteren naar Salto 1

  Cool cats luisteren naar Salto 1

  5 februari 2014, 00:00

  Amsterdam vroeg zich af: hoe zit dat met die Wet op de Dierproeven? Salto 1 ging op onderzoek uit. Al snel kwamen ze bij Proefdiervrij uit. Zij interviewde Marieke Krikhaar, onze woordvoerder, over de wet. Waar gaat deze wet over? Waarom is hij belangrijk? En wat staat er eigenlijk in? 

  Lees meer »
 • Nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit zwaar over tijd

  Nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit zwaar over tijd

  23 januari 2014, 13:29

  De nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit verzorgt het jaaroverzicht over de dierproeven die in Nederland plaatsvinden. De ‘Zo doende 2012’ (dit is geen tikfout!) laat nu wel erg lang op zich wachten. Help mee om duidelijkheid te krijgen over de proefdieren in Nederland en mail de nVWA!

  Lees meer »
 • Medicijn werkt niet bij mensen

  Medicijn werkt niet bij mensen

  19 december 2013, 15:45

  Een medicijn tegen aneurisma (plaatselijke en gevaarlijke verwijding van slagaders) had bij diertesten op muizen een positief effect. Bij mensen was tegendeel het geval! Dit is een goed voorbeeld van de beperkingen van dierproeven.

  Lees meer »
 • Herziene Wet op de dierproeven aangenomen

  Herziene Wet op de dierproeven aangenomen

  13 december 2013, 12:17

  De nieuwe Wet op de dierproeven is deze week door de Tweede Kamer aangenomen. Proefdiervrij heeft zich altijd hard gemaakt voor striktere Nederlandse regelgeving voor proefdieren dan de Europese wet. En dat is gelukt!

  Lees meer »
 • Revolutionaire methode zonder dierproeven!

  Revolutionaire methode zonder dierproeven!

  28 november 2013, 16:16

  Alan Faulkner-Jones, een onderzoeker op de universiteit in Edinburgh, ontwikkelt een 3D-printer waarmee het mogelijk is om menselijke weefsels en organen te maken. Daarmee zet hij een belangrijke stap in de richting van de vervanging van dierproeven.

  Lees meer »
 • Brede steun Tweede Kamer aan oproep Proefdiervrij

  Brede steun Tweede Kamer aan oproep Proefdiervrij

  14 november 2013, 15:08

  Afgelopen week bracht Stichting Proefdiervrij Tweede Kamerleden op de hoogte over de uitkomsten van een proefschrift van Peter van Meer van de Universiteit Utrecht. In het onderzoek van Van Meer wordt aangetoond dat dierproeven worden gedaan die voor de mens weinig of geen nut hebben. Minister Kamp heeft op basis van de inbreng van Kamerleden toegezegd dat, in het kader van het topsectorenbeleid, aandacht gevraagd zal worden voor het ontwikkelen van proefdiervrije onderzoekstechnieken en het terugdringen van het gebruik van proefdieren.

  Lees meer »
 • Onnodige diertesten aangetoond

  Onnodige diertesten aangetoond

  30 oktober 2013, 16:30

  In Nederland mogen geen onnodige dierproeven plaatsvinden. Dat zegt de wet. Dezelfde wet stelt onnodige dierproeven verplicht. Tegenstrijdig? Dat vond onderzoeker Peter van Meer, hij is gepromoveerd op onderzoek waarin hij onzinnig onderzoek aan de kaak stelt.

  Lees meer »
 • Geslaagde eerste donateursdag!

  Geslaagde eerste donateursdag!

  29 oktober 2013, 12:19

  Proefdiervrij nodigde een aantal donateurs uit om op vrijdag 25 oktober deel te nemen aan onze eerste Donateursdag. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zette haar deuren open om  donateurs van Proefdiervrij te laten zien welk onderzoek binnen het LUMC plaatsvindt. Dit soort onderzoek, gefinancierd door Proefdiervrij, zorgt ervoor dat nieuwe onderzoekstechnieken worden ontwikkeld waarbij geen proefdieren worden gebruikt. 

  Lees meer »
Word Donateur!