Nieuws

 • Genomineerd voor Goede Doelen Prijs 2013!

  4 oktober 2013, 12:58

  Ieder jaar nomineert ANBO MAX vijf goede doelen voor de ANBO MAX Goede Doelen Prijs. Dit jaar is het thema dierenwelzijn en is Stichting Proefdiervrij een van de genomineerden. De winnaar wordt gekozen door het Nederlandse publiek. Het goede doel met de meeste stemmen mag zich een geheel jaar Goede Doel van het Jaar noemen! 

  Lees meer
 • Nieuwe aanpassing Wet op de dierproeven

  1 oktober 2013, 16:58

  Vandaag werd bekend dat ook ongewervelde dieren mogen worden opgenomen in de Wet op de dierproeven. Zij het voorlopig, want dit is nog niet de definitieve versie. Octopussen, een soort inktvis, waren reeds opgenomen in de wet. Proefdiervrij heeft ervoor geijverd dat ook andere ongewervelde diersoorten in de wet kunnen worden opgenomen. Ongewervelden zijn net zoveel dier als gewervelden. Dat deze dieren niet langer zonder vorm van discussie mogen worden gebruikt als proefdier is een mooi succes!

  Lees meer
 • Proefdieren in de politiek

  25 september 2013, 11:57

  Op dinsdag 24 september 2013 vond er in de Tweede Kamer een kort debat over dierproeven plaats. Aan de orde was het VAO (verslag algemeen overleg) dierproeven. Dat is een debat ter afronding van een algemeen overleg. Tijdens dit debat kregen kamerleden de kans om moties uit te spreken. Kamerleden kunnen moties indienen om een oordeel te geven over het gevoerde beleid, om de regering te vragen iets te doen of juist niet te doen of om meer algemeen een uitspraak te doen over bepaalde zaken of actuele ontwikkelingen. Tijdens dit debat werden er negen moties uitgesproken door mevrouw Oudehand (PvdD), de heer Graus (PVV), en de heer van Gerven (SP). Op dinsdag 01 oktober 2013 is er gestemd  over de moties en hebben we te horen gekregen welke worden uitgevoerd en welke niet. 

  Lees meer
 • 'Siliconen voorkomen dierenleed'

  12 september 2013, 09:00

  Dierenwelzijn gaat slecht samen met het gebruik van proefdieren. Daarom probeert de Universiteit Utrecht samen met Proefdiervrij het aantal dierproeven terug te dringen. Dr. Claudia Wolschrijn vertelt hier meer over. Zij is Universitair Hoofdocent bij de Faculteit Diergeneeskunde, departement Pathobiologie, afdeling Anatomie en Fysiologie en daardoor direct betrokken bij de samenwerking met Proefdiervrij.

  Lees meer
 • Proefdiervrije hersenen gekweekt!

  6 september 2013, 10:19

  Geweldig nieuws, onderzoekers zijn erin geslaagd om menselijke minihersenen te kweken! De wetenschappers hebben als basis menselijke huidcellen gebruikt en daar, door een zeer ingewikkeld proces, een miniversie van het menselijk brein van gemaakt. Dit is een belangrijke ontdekking waardoor opnieuw dierproeven overbodig worden gemaakt.

  Lees meer
 • Wie is wie bij Proefdiervrij?

  29 augustus 2013, 11:10

    Proefdiervrij zet zich in voor een toekomst zonder proefdieren. Dat doen we met hart en ziel. En met succes! Want er komen steeds meer technieken beschikbaar die onderzoek op proefdieren onnodig maken. Maar wie zijn de mensen die werken op het kantoor in Den Haag? 

  Lees meer
 • Reportage dierdonorcodicil

  13 augustus 2013, 16:19

  Het dierdonorcodicil is nu al ruim twee jaar een groot succes in de regio Utrecht. Via de dertig aangesloten dierenartsen doneren huisdiereigenaren jaarlijks 340 dieren aan de Universiteit Utrecht. Hierdoor krijgen alle studenten in Nederland nu les op dieren die verkregen zijn uit het dierdonorcodicil. Daardoor hoeven geen proefdieren meer te worden aangekocht en gedood voor onderwijsdoeleinden. Maar wat vindt het publiek eigenlijk van dit project?

  Lees meer
 • Aantal dierproeven in Groot-Brittannië flink gestegen

  22 juli 2013, 15:17

  In Groot-Brittannië zijn in 2012 317.200 meer dierproeven gedaan dan in 2011! In totaal zijn er 4.11 miljoen dierproeven gedaan, dat is een stijging van 8 procent in een jaar!

  Lees meer
 • 2012: een goed jaar voor het Fonds Proefdiervrij Onderzoek

  19 juli 2013, 11:59

  Met de ondersteuning maakte het Fonds Proefdiervrij Onderzoek onder andere een workshop nanotoxicology met TNO mogelijk. Dit heeft geresulteerd in verdere ontwikkeling bij TNO om het testen van nanodeeltjes op proefdieren te vervangen. Ook maakte het fonds een project mogelijk om onderzoek naar kanker op weefsel van kankerpatiënten verder uit te bouwen en werd er een project om een methode te ontwikkelen voor de bepaling van de giftigheid van antikankermedicijnen voor het hart ondersteund.

  Lees meer
 • Nieuwe Wet op de dierproeven!

  10 juli 2013, 15:12

  Vandaag is de inhoud van de nieuwe Wet op de dierproeven bekend gemaakt. Mede dankzij lobby van Proefdiervrij zijn in de Nederlandse wet op de dierproeven bepalingen opgenomen die duidelijk strenger zijn dan de Europese norm. De wettekst en de begeleidende teksten omvatten bijna honderd pagina’s.  Daarom is het nog niet mogelijk om uitgebreid inhoudelijk commentaar te geven. Wel is nu al duidelijk dat Proefdiervrij meerdere successen heeft geboekt. Wat opvalt is dat enkele belangrijke bepalingen zijn gehandhaafd.

  Lees meer

konijn01vrij_gespiegeld.jpg

Word Donateur!