Nieuws

 • Plastinatie project gaat van start. Dankzij jullie!

  Plastinatie project gaat van start. Dankzij jullie!

  25 maart 2014, 14:59

  Vorig jaar startten we een actie om plastinaten (overleden dieren waarvan het water is vervangen door siliconen!) beschikbaar te maken voor het onderwijs. Deze week kregen we het mooie bericht dat het streefbedrag van € 27.600,- door jullie is opgehaald! 

  Lees meer »
 • Proefdiervrij gaat naar Brussel om te pleiten voor betere medicijnen zonder proefdieren

  Proefdiervrij gaat naar Brussel om te pleiten voor betere medicijnen zonder proefdieren

  20 maart 2014, 16:49

  Betere medicijnen zonder dierproeven. Proefdiervrij gaat verder actie ondernemen op ‘betere medicijnen zonder dierproeven’. Dr. Peter van Meer toonde namelijk overtuigend aan dat het testen van bepaalde geneesmiddelen (monoklonale antistoffen) op apen zinloos is. En dat moet uiteraard stoppen!

  Lees meer »
 • Drie zaken over de Vroege Vogels petitie

  Drie zaken over de Vroege Vogels petitie

  3 maart 2014, 13:32

  Vorige week werd Proefdiervrij verrast door een nieuw initiatief: een petitie tegen het gebruik van proefdieren bij veiligheidstesten. Proefdiervrij steunt dit initiatief, maar een paar dingen moet je weten.

  Lees meer »
 • De 5 punten uit het Actieplan Dierproeven die je niet mag missen

  De 5 punten uit het Actieplan Dierproeven die je niet mag missen

  28 februari 2014, 13:49

  Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft in debatten in de Tweede Kamer toegezegd zich in te zetten de proefdierkwestie effectief aan te pakken. Zij presenteerde vandaag daarom een actieplan tegen dierproeven. Lees hierna onze eerste reactie.

  Lees meer »
 • Actieplan Dierproeven is uit

  Actieplan Dierproeven is uit

  28 februari 2014, 09:12

  Vanochtend is het actieplan Dierproeven van Sharon Dijksma, staatssecretaris van EZ uitgekomen.

  Lees meer »
 • Teken de petitie!

  Teken de petitie!

  25 februari 2014, 16:59

  Op de site van Vroege Vogels kan je een petitie tekenen tegen het gebruik van proefdieren bij veiligheidstesten. Lees later deze week hier op de site de vragen die onze directeur Marja Zuidgeest stelde aan de aanjager, Frank Dales van de Dierenbescherming, van deze actie.

  Lees meer »
 • Opnieuw geen daling in aantal dierproeven

  Opnieuw geen daling in aantal dierproeven

  5 februari 2014, 09:46

  Proefdiervrij roept op tot koerswijziging overheid, bedrijfsleven en wetenschap. Het aantal uitgevoerde dierproeven in Nederland, is in 2012 vrijwel gelijk gebleven vergeleken met de jaren daarvoor. Dit blijkt uit het gisteren door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) gepubliceerde jaaroverzicht over dierproeven.

  Lees meer »
 • Cool cats luisteren naar Salto 1

  Cool cats luisteren naar Salto 1

  5 februari 2014, 00:00

  Amsterdam vroeg zich af: hoe zit dat met die Wet op de Dierproeven? Salto 1 ging op onderzoek uit. Al snel kwamen ze bij Proefdiervrij uit. Zij interviewde Marieke Krikhaar, onze woordvoerder, over de wet. Waar gaat deze wet over? Waarom is hij belangrijk? En wat staat er eigenlijk in? 

  Lees meer »
 • Nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit zwaar over tijd

  Nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit zwaar over tijd

  23 januari 2014, 13:29

  De nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit verzorgt het jaaroverzicht over de dierproeven die in Nederland plaatsvinden. De ‘Zo doende 2012’ (dit is geen tikfout!) laat nu wel erg lang op zich wachten. Help mee om duidelijkheid te krijgen over de proefdieren in Nederland en mail de nVWA!

  Lees meer »
 • Medicijn werkt niet bij mensen

  Medicijn werkt niet bij mensen

  19 december 2013, 15:45

  Een medicijn tegen aneurisma (plaatselijke en gevaarlijke verwijding van slagaders) had bij diertesten op muizen een positief effect. Bij mensen was tegendeel het geval! Dit is een goed voorbeeld van de beperkingen van dierproeven.

  Lees meer »
Word Donateur!