Nieuws

 • Honden gebruikt in hartonderzoek

  Honden gebruikt in hartonderzoek

  3 september 2014, 14:22

  Vandaag werd bekend dat er over de afgelopen tien jaar tenminste 170 honden zijn gebruikt voor onderzoek naar hart- en vaatziektes. De geldschieter van dit onderzoek, de Hartstichting, zegt in een eerste reactie dat dit niet te vermijden was. De roep om proefdiervrije onderzoeksmethoden wordt sterker.

  Lees meer »
 • Fonds Proefdiervrij Onderzoek slaat nieuwe weg in

  Fonds Proefdiervrij Onderzoek slaat nieuwe weg in

  14 augustus 2014, 08:52

  Het Fonds richt zich de komende jaren (2015-2017) op de ontwikkeling van proefdiervrije methodes ter voorkoming en genezing van kanker. We willen een wereld zonder proefdieren.

  Lees meer »
 • Denktank uit de startblokken

  Denktank uit de startblokken

  31 juli 2014, 16:22

  In Juni schreef staatssecretaris Dijksma in haar ‘plan van aanpak’ dat zij een denktank gevuld met invloedrijke personen uit de onderzoekswereld, het bedrijfsleven en non-gouvernementele organisaties wilde samenstellen. Gisteren nam Proefdiervrij zitting tijdens de allereerste bijeenkomst van deze denktank. 

  Lees meer »
 • Verantwoording proefdiergebruik gaat digitaal

  Verantwoording proefdiergebruik gaat digitaal

  24 juli 2014, 10:29

  Vandaag publiceert de Rijks Universiteit Groningen het dierexperimenteel jaarverslag 2013. Het is de eerste keer dat dit jaarverslag online verschijnt. Hiermee geeft de universiteit iedereen de kans om hiervan kennis te nemen en te reageren. Een duidelijke stap in de goede richting.

  Lees meer »
 • Proefdiervrije onderwerpen moeilijk? Niet meer!

  Proefdiervrije onderwerpen moeilijk? Niet meer!

  3 juli 2014, 11:15

  Soms krijgen we vragen van onze achterban over allerlei onderwerpen van Proefdiervrij. 'Hoe zit het met de daling van het aantal proefdieren en wat heeft Proefdiervrij inmiddels allemaal voor elkaar gekregen?'. We vinden het belangrijk dat geïnteresseerden weten wat Proefdiervrij doet en wat er speelt rond het onderwerp. Deze materie kan lastig zijn. Daarom proberen we deze zo overzichtelijk mogelijk in kaart te brengen. Dat hebben we inmiddels gedaan voor een aantal onderwerpen.

  Lees meer »
 • Een parel voor een prof

  Een parel voor een prof

  27 juni 2014, 15:54

  Afgelopen vrijdag heeft toxicoloog prof. dr. Geny Groothuis van de  Rijksuniversiteit Groningen  een ZonMw Parel voor haar jarenlange onderzoek naar alternatieven voor dierproeven vervangen. Proefdiervrij feliciteert haar met deze prijs.

  Lees meer »
 • Proefdiervrije techniek wint belangrijke prijs

  Proefdiervrije techniek wint belangrijke prijs

  16 juni 2014, 13:40

  Afgelopen vrijdagmiddag reikte Marianne Thieme de Hugo van Poelgeestprijs voor alternatieven uit aan het team van dr. Robert Passier! Volgens de jury lijkt zijn onderzoekstechniek mogelijk dierproeven uiteindelijk overbodig te maken. 

  Lees meer »
 • Stormloop op dierdonorcodicil door dierenartsen

  Stormloop op dierdonorcodicil door dierenartsen

  5 juni 2014, 09:00

  Dat overleden huisdieren het leven van proefdieren kunnen redden weten steeds meer huisdiereigenaren. Maar deze kennis verspreidt zich als een lopend vuurtje onder dierenartsen. Het dierdonorcodicil is daardoor in korte tijd heel veel groter geworden. Dit project startte in 2011 met vijf dierenartsen. Drie jaar later zijn dit er zeven keer zoveel!  Van vijf naar drieënveertig dierenklinieken in de regio Utrecht!    

  Lees meer »
 • Proefdieren in jaarverslag Economische Zaken?

  Proefdieren in jaarverslag Economische Zaken?

  28 mei 2014, 12:08

  Vorige week publiceerden alle ministeries hun jaarverslag van 2013. Met belangstelling hebben we het jaarverslag van het ministerie van Economische Zaken gelezen. Henk van Gerven van de SP kon zich vinden in onze vragen en stelde twee feitelijke Kamervragen.

  Lees meer »
 • Verkiezingsuitslag gunstig voor de proefdieren?

  Verkiezingsuitslag gunstig voor de proefdieren?

  26 mei 2014, 13:21

  Proefdiervrij heeft in aanloop naar de verkiezingen haar achterban opgeroepen mee te lobbyen. En daarop is veel gereageerd. Dat helpt ons de komende tijd om de contacten met Nederlandse europarlementariërs te versterken en nieuwe banden te leggen.

  Lees meer »
Word Donateur!