Blog

 • Marja Zuidgeest
  Marja Zuidgeest
  Directeur

  Spannende samenwerking, glorieus resultaat

  27 februari 2015, 10:00

  Vijf jaar geleden zat ik voor het eerst met Hans en Marjolein om de tafel. Zij hadden een nogal revolutionair onderzoeksvoorstel ingediend, waarbij kankeronderzoek gedaan werd op menselijke cellen. Dat was het begin van een spannende samenwerking.

  Lees meer
 • Angela Naber
  Angela Naber
  Medewerker CRM

  Een koe die aan het denken zet

  12 februari 2015, 11:28

  Ik heb zulk leuk nieuws voor je! Proefdiervrij heeft namelijk een leuke ludieke actie ontwikkeld met een levensgrote voelkoe. Daarmee kan je in de praktijk ervaren hoe proefdiervrij onderzoek werkt. Je vindt ons van 21 februari tot en met 1 maart op de Huishoudbeurs in Amsterdam RAI.

  Lees meer
 • Debby Weijers
  Debby Weijers
  Assistent beleidsmedewerker

  3D printen vervangen dierproeven

  4 februari 2015, 09:47

  Het 3D printen van organen vind ik één van de meest fascinerende technologische ontwikkelingen van dit moment. Helemaal geweldig is dat daarmee een belangrijke bijdrage wordt geleverd aan het vervangen van dierproeven!  

  Lees meer
 • Marja Zuidgeest
  Marja Zuidgeest
  Directeur

  Het belang van het delen van kennis

  17 december 2014, 09:30

  Ik ben toch zo'n interessant boek aan het lezen: Reinventing Discovery van Michael Nielsen. Hij stelt vast dat mensen gezamenlijk heel goed op de hoogte zijn van de feiten in de wereld. Als bewijs hiervoor voert hij een experiment aan dat al in 1906 is uitgevoerd. Proefdiervrij herhaalde dit experiment en onderzocht of Nederlanders het aantal proefdieren goed gokt. De resultaten zijn verrassend.    

  Lees meer
 • Marja Zuidgeest
  Marja Zuidgeest
  Directeur

  Hete aardappels moet je niet doorschuiven

  26 november 2014, 13:52

  Heb jij ook gekeken naar de uitzending van EenVandaag gisteravond? Prof. Dr. Huub Schellekens vertelde dat 80 tot 90 procent van de dierproeven afgeschaft kan worden. Een veelbelovende uitspraak, maar is dit niet te mooi om waar te zijn?

  Lees meer
 • Marja Zuidgeest
  Marja Zuidgeest
  Directeur

  Tijd om door te pakken op terugdringen apengebruik

  24 november 2014, 09:00

  De timing van de Nederlandse Voedsel en Waren Authoriteit (nVWA) is perfect: een week voor het  Algemeen Overleg Dierproeven  komen de  cijfers 2013  over het proefdiergebruik uit. En wat blijkt? 

  Lees meer
 • Debby Weijers
  Debby Weijers
  Assistent beleidsmedewerker

  Mijn eerste college

  12 november 2014, 12:42

  Op dinsdag 12 november was het zover: ik ging mijn eerste college geven! Een beetje zenuwen waren er wel natuurlijk, maar ik had er ook veel zin in. Ik was vooral erg benieuwd hoe het zou gaan, wat voor vragen er gesteld zouden worden en hoe de groep zou zijn.  

  Lees meer
 • Marja Zuidgeest
  Marja Zuidgeest
  Directeur

  Het politieke dier

  6 november 2014, 15:59

  Op 26 november aanstaande is het weer zover: de Tweede Kamer gaat discussiëren met staatssecretaris Dijksma over het dossier dierproeven.  In het voorjaar bracht Dijksma haar actieplan Dierproeven uit. Proefdiervrij, maar ook de woordvoerders dierproeven werden blij verrast door de ambitie die Sharon Dijksma liet zien om ook echt stappen te willen zetten ten gunste van de proefdieren.

  Lees meer
 • Christiaan Wittevrongel
  Christiaan Wittevrongel
  Beleidsmedewerker

  Kunnen 4 van de 5 proefdier laboratoria binnenkort sluiten?

  22 oktober 2014, 16:20

  Op 18 oktober publiceerde dagblad Trouw een interview met Merel Ritskes-Hoitinga, hoogleraar proefdierkunde aan de universiteit Nijmegen. Haar boodschap, 80 procent van de dierproeven is nutteloos, maakte ons meer dan blij. Is Stichting Proefdiervrij niet meer nodig en kunnen we vier van de vijf proefdierlaboratoria sluiten? Tijd voor een fact-check.

  Lees meer
 • Debby Weijers
  Debby Weijers
  Assistent beleidsmedewerker

  Mijn eerste week bij Proefdiervrij

  8 oktober 2014, 15:41

  Afgelopen woensdag, 1 oktober, was voor mij de grote dag: ik had mijn eerste werkdag bij Proefdiervrij. Een beetje spannend is het natuurlijk altijd, maar ik had er vooral zin in. Nu de eerste paar dagen er op zitten, word ik alleen maar enthousiaster over de organisatie en de mensen die er werken.

  Lees meer
Word Donateur!