Living Biobank spaart
duizenden proefdieren

Geen testen op dieren, maar op organoids! Prof. Hans Clevers en dr. Robert Vries ontwikkelen samen met hun team deze revolutionaire onderzoeksmethode. Organoids zijn miniatuur organen, bestaand uit menselijk weefsel, die ook de persoonlijke eigenschappen van een persoon bevatten. Al deze organoids worden opgeslagen in een soort bibliotheek; de Living Biobank. Dit opent niet alleen een hele nieuwe wereld voor onderzoekers, maar kan ook nog eens tienduizenden proefdieren als honden, muizen, katten en ratten in wetenschappelijk onderzoek vervangen.

Organoids vervangen proefdieren

Dr. Robert Vries heeft zichzelf tot doel gesteld om 25% van de proefdieren in wetenschappelijk onderzoek te vervangen. Dit is erg goed nieuws voor meer dan tienduizenden proefdieren! Hij wil de proefdieren vervangen door organoids. Organoids zijn miniatuur organen bestaand uit klompjes menselijke cellen met de persoonlijke eigenschappen van een persoon. Zoals dr. Robert Vries zegt: “Je hebt als het ware ‘mensen in een schaaltje’. Dat geeft veel meer directe informatie dan dierproeven.”

Living Biobank

De organoids die dr. Robert Vries en zijn onderzoeksteam ontwikkelt, worden opgeslagen in de Living Biobank. De Living Biobank kan nog het beste vergeleken worden met een soort bibliotheek. Door middel van deze bibliotheek kunnen onderzoekers vanuit de hele wereld toegang krijgen tot heel veel verschillende soorten weefsel dat gebruikt kan worden voor verschillende typen onderzoek. Een geweldig mooie ontwikkeling voor mens en dier!

Help mee!

De ontwikkeling van organoids is in volle gang. Nú is het tijd om door te pakken en het gebruik van proefdieren overbodig te maken. Daarvoor is jouw bijdrage hard nodig. Help mee!

Alles over
proefdieren

Alles over proefdieren

In Nederland worden er elk jaar gemiddeld 450.000 dierproeven gedaan.

“Wat de Living Biobank zo bijzonder maakt, is dat, als in een soort bibliotheek, menselijk weefsel in de vorm van organoids, met alle mogelijke persoonlijke eigenschappen, beschikbaar wordt gemaakt voor onderzoek. Het is een compleet nieuwe manier van onderzoek doen. We hebben als het ware ‘mensen in een schaaltje’. Dat geeft veel meer directe informatie dan dierproeven. We hebben ons tot doel gesteld dat 25% van de proefdieren wordt vervangen door de Living Biobank.”

Dr. Robert Vries

Managing Director, Hubrecht Organoid Technology

Dr. Robert Vries

De onderzoeker aan het woord

Biobank maakt nieuw onderzoek mogelijk

Wat de Living Biobank zo bijzonder maakt is dat, als in een soort bibliotheek, menselijk weefsel in de vorm van organoids, met alle mogelijke erfelijke eigenschappen beschikbaar wordt gemaakt voor onderzoek. Dat kan borstweefsel zijn van iemand met borstkanker, of longweefsel van iemand met taaislijmziekte. Met deze weefsels kan onderzoek worden gedaan naar geneesmiddelen, maar ook worden gecontroleerd of gezonde weefsels geen schade oplopen door de behandeling. Bijzonder is juist dat we ook gezonde weefsels beschikbaar maken in onze biobank.

25% proefdieren vervangen

We hebben ons tot doel gesteld dat 25% van de proefdieren wordt vervangen door de Living Biobank. Het is een compleet nieuwe manier van onderzoek doen! We hebben als het ware ‘mensen in een schaaltje’, dat geeft veel meer directe informatie dan dierproeven. Voor taaislijmziekte werden proeven op muizen gedaan, dat was een heel omslachtige manier van onderzoek. Nu ligt er een veel beter model waarbij we direct kunnen zien wat de beste behandeling is. We hebben ook een menselijk levermodel gemaakt. Daarmee kan rechtstreeks onderzoek op de lever worden gedaan. Tot nu toe was het heel moeilijk om onderzoek te doen naar de behandeling van ziekten van de lever. Nu we erin geslaagd zijn om een levermodel te maken, kunnen we modellen maken van alle mogelijke ziekten van de lever. Er ligt een enorme lijst van toepassingen om mee aan de slag te gaan!

Veelgestelde vragen

Voor wetenschappelijk onderzoek worden ontzettend veel proefdieren gebruikt. Los van de aantasting van het welzijn van dieren zijn de resultaten die deze onderzoeken opleveren niet altijd te vertalen naar de mens. Een dier is nu eenmaal geen mens. Door met proefdiervrije onderzoeksmethoden als organoids te werken krijgen onderzoekers veel meer directe informatie. Door de ontwikkeling van organoids hebben onderzoekers als het ware een ‘mens in een schaaltje’, omdat ze gebruik maken van weefsels die alle persoonlijke eigenschappen bevatten van de patiënt die ze willen behandelen. Door de informatie die onderzoekers verkrijgen uit onderzoek met organoids kan er beter worden bepaald welk behandelplan en/of therapie het beste aansluit bij de betreffende patiënt.

Het Hubrecht Instituut is een onderzoeksinstituut van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW). Het onderzoek dat uitgevoerd wordt door het Hubrecht Instituut richt zich op ontwikkelings- en stamcelbiologie en het doel van het instituut is om baanbrekend onderzoek te doen op het gebied van ontwikkelingsbiologie in stamcelonderzoek.

De stichting Hubrecht Organoid Technology (HUB) is een non-profit organisatie die opgericht is door het Hubrecht Instituut, de KNAW (Koninklijke Academie van Wetenschappen) en UMC Utrecht. Deze stichting richt zich op onderzoek naar stamcellen wat gebaseerd is op het werk van prof. Hans Clevers.

Uit zowel de wetenschappelijke wereld als de industrie is er steeds meer vraag naar organoids. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk onderzoekers toegang kunnen krijgen tot organoids is de Living Biobank ondergebracht in een non profit stichting en niet in een biotechbedrijf. De winst die wordt behaald met de organoids wordt gebruikt voor verder onderzoek, bijvoorbeeld om nieuwe weefsels te ontwikkelen en om uit te breiden. Hoe meer organoids: hoe minder proefdieren!

Nieuwsbrief

nieuwsbrief-oranje-icon

Meld je nu aan voor onze
nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Word donateur of doneer eenmalig