Nieuws

 • Nieuwe Wet op de dierproeven komt eraan

  Nieuwe Wet op de dierproeven komt eraan

  20 november 2014, 12:02

  Op 20 november werd duidelijk dat de wetswijziging de eerstvolgende week formeel de Eerste Kamer zou passeren. De nieuwe Wet op de Dierproeven is op 25 november definitief! Op deze wijziging van de Wet op de Dierproeven hebben we lang moeten wachten.

  Lees meer »
 • Voor het eerst sinds tien jaar daling aantal proefdieren

  Voor het eerst sinds tien jaar daling aantal proefdieren

  19 november 2014, 16:00

  De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) publiceerde vandaag de Zodoende 2013, het overzicht van het aantal proefdieren dat in 2013 is gebruikt. Voor het eerst sinds 2003 is er sprake van een noemenswaardige daling. Nu Staatssecretaris Dijksma extra inzet op de vervanging van proefdieren, verwachten we dat deze daling zich de komende jaren voort zal zetten. Proefdiervrij zet zich hier vol voor in.

  Lees meer »
 • Voor heldere resultaten moet je anders gaan testen

  Voor heldere resultaten moet je anders gaan testen

  17 november 2014, 06:00

  Op 17 november begint onze nieuwe campagne, met de slogan: 'voor heldere resultaten moet je anders gaan testen'. Waarom we deze campagne zijn gestart?  Marja vertelt in haar video-blog alles wat je  daarover moet weten. 

  Lees meer »
 • Stap in de wereld van de diergeneeskunde student

  Stap in de wereld van de diergeneeskunde student

  5 november 2014, 08:30

  Stap in de wereld van de diergeneeskunde student.  Dit jaar  opende de universiteit Utrecht het studielandschap  op de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. In dit landschap staan moderne en vernieuwende proefdiervrije onderwijsmodellen waar studenten mee kunnen studeren en leren. Wij namen een kijkje achter de schermen. Kijk met ons mee!

  Lees meer »
 • Europese Commissie goed voor proefdieren?

  Europese Commissie goed voor proefdieren?

  16 oktober 2014, 14:46

  Onlangs heeft de Europese Commissie (EC) Nederland voor het Europese Hof van Justitie gedaagd. Waarom? Omdat Nederland te laks is om de Europese Richtlijn tot bescherming van proefdieren (2010/63/EU) in te voeren. Nederland had de richtlijn allang geïmplementeerd moeten hebben.

  Lees meer »
 • Dr. Prinsen promoveert op vervanging oogirritatietest

  Dr. Prinsen promoveert op vervanging oogirritatietest

  7 oktober 2014, 14:41

  Dr. Menk Prinsen ontwikkelde een testmethode die de beruchte oogirritatietest bij konijnen vervangt. Om te testen of chemische stoffen irritatie in de ogen veroorzaken maakt hij gebruik van hoornvliezen van geslachte kippen. Afgelopen vrijdag promoveerde hij aan de Wageningen Universiteit op zijn levenswerk.

  Lees meer »
 • Dankzij jullie hulp laat Passier de hartspiercellen kloppen

  Dankzij jullie hulp laat Passier de hartspiercellen kloppen

  2 oktober 2014, 09:49

  Dr. Robert Passier doet belangrijk onderzoek om de veiligheid van medicijnen te bepalen. Voor de ontwikkeling van een cruciaal deel van dit proefdiervrije onderzoek, ontstond een dringende behoefte aan middelen waarvoor duizend euro bijeengebracht moest worden. Na een oproep van Proefdiervrij was het geld binnen een paar weken bij elkaar. Iedereen die mee heeft geholpen, hartelijk dank!

  Lees meer »
 • Einde afknippen van tenen bij proefmuizen in zicht

  Einde afknippen van tenen bij proefmuizen in zicht

  25 september 2014, 11:57

  Op maandag 29 september vindt de lang verwachte bijeenkomst plaats over het verbieden van de teenknip bij proefdieren. Staatssecretaris Dijksma neemt de uitkomst van deze meeting mee in haar besluit om de teenknip te verbieden. Ook wij schuiven bij dit overleg aan om de teenknip zo snel mogelijk te verbieden.

  Lees meer »
 • Onvoldoende ambitie terugdringen proefapen

  Onvoldoende ambitie terugdringen proefapen

  22 september 2014, 12:33

  Afgelopen week maakte staatssecretaris van OCW Sander Dekker het adviesrapport van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), over het gebruik van niet-humane primaten in Nederland, openbaar. Wij zijn teleurgesteld over de stappen die de regering zich voorneemt op basis van het advies. “Het is pappen en nathouden”, zegt Marja Zuidgeest, directeur van Proefdiervrij.

  Lees meer »
 • Troonrede uitgelekt

  Troonrede uitgelekt

  16 september 2014, 11:15

  Een deel van de troonrede van Dennis, de spreekmuis van Proefdiervrij, is uitgelekt: 'Willen wij daadkrachtig de vervanging van proefdieren vorm kunnen geven, dan is stabiel en eensgezind bestuur gewenst. Een ingrijpend pakket van...'

  Lees meer »
Word Donateur!