Nieuws

 • Dr. Prinsen promoveert op vervanging oogirritatietest

  Dr. Prinsen promoveert op vervanging oogirritatietest

  7 oktober 2014, 14:41

  Dr. Menk Prinsen ontwikkelde een testmethode die de beruchte oogirritatietest bij konijnen vervangt. Om te testen of chemische stoffen irritatie in de ogen veroorzaken maakt hij gebruik van hoornvliezen van geslachte kippen. Afgelopen vrijdag promoveerde hij aan de Wageningen Universiteit op zijn levenswerk.

  Lees meer »
 • Dankzij jullie hulp laat Passier de hartspiercellen kloppen

  Dankzij jullie hulp laat Passier de hartspiercellen kloppen

  2 oktober 2014, 09:49

  Dr. Robert Passier doet belangrijk onderzoek om de veiligheid van medicijnen te bepalen. Voor de ontwikkeling van een cruciaal deel van dit proefdiervrije onderzoek, ontstond een dringende behoefte aan middelen waarvoor duizend euro bijeengebracht moest worden. Na een oproep van Proefdiervrij was het geld binnen een paar weken bij elkaar. Iedereen die mee heeft geholpen, hartelijk dank!

  Lees meer »
 • Einde afknippen van tenen bij proefmuizen in zicht

  Einde afknippen van tenen bij proefmuizen in zicht

  25 september 2014, 11:57

  Op maandag 29 september vindt de lang verwachte bijeenkomst plaats over het verbieden van de teenknip bij proefdieren. Staatssecretaris Dijksma neemt de uitkomst van deze meeting mee in haar besluit om de teenknip te verbieden. Ook wij schuiven bij dit overleg aan om de teenknip zo snel mogelijk te verbieden.

  Lees meer »
 • Onvoldoende ambitie terugdringen proefapen

  Onvoldoende ambitie terugdringen proefapen

  22 september 2014, 12:33

  Afgelopen week maakte staatssecretaris van OCW Sander Dekker het adviesrapport van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), over het gebruik van niet-humane primaten in Nederland, openbaar. Wij zijn teleurgesteld over de stappen die de regering zich voorneemt op basis van het advies. “Het is pappen en nathouden”, zegt Marja Zuidgeest, directeur van Proefdiervrij.

  Lees meer »
 • Troonrede uitgelekt

  Troonrede uitgelekt

  16 september 2014, 11:15

  Een deel van de troonrede van Dennis, de spreekmuis van Proefdiervrij, is uitgelekt: 'Willen wij daadkrachtig de vervanging van proefdieren vorm kunnen geven, dan is stabiel en eensgezind bestuur gewenst. Een ingrijpend pakket van...'

  Lees meer »
 • Honden gebruikt in hartonderzoek

  Honden gebruikt in hartonderzoek

  3 september 2014, 14:22

  Vandaag werd bekend dat er over de afgelopen tien jaar tenminste 170 honden zijn gebruikt voor onderzoek naar hart- en vaatziektes. De geldschieter van dit onderzoek, de Hartstichting, zegt in een eerste reactie dat dit niet te vermijden was. De roep om proefdiervrije onderzoeksmethoden wordt sterker.

  Lees meer »
 • Fonds Proefdiervrij Onderzoek slaat nieuwe weg in

  Fonds Proefdiervrij Onderzoek slaat nieuwe weg in

  14 augustus 2014, 08:52

  Het Fonds richt zich de komende jaren (2015-2017) op de ontwikkeling van proefdiervrije methodes ter voorkoming en genezing van kanker. We willen een wereld zonder proefdieren.

  Lees meer »
 • Denktank uit de startblokken

  Denktank uit de startblokken

  31 juli 2014, 16:22

  In Juni schreef staatssecretaris Dijksma in haar ‘plan van aanpak’ dat zij een denktank gevuld met invloedrijke personen uit de onderzoekswereld, het bedrijfsleven en non-gouvernementele organisaties wilde samenstellen. Gisteren nam Proefdiervrij zitting tijdens de allereerste bijeenkomst van deze denktank. 

  Lees meer »
 • Verantwoording proefdiergebruik gaat digitaal

  Verantwoording proefdiergebruik gaat digitaal

  24 juli 2014, 10:29

  Vandaag publiceert de Rijks Universiteit Groningen het dierexperimenteel jaarverslag 2013. Het is de eerste keer dat dit jaarverslag online verschijnt. Hiermee geeft de universiteit iedereen de kans om hiervan kennis te nemen en te reageren. Een duidelijke stap in de goede richting.

  Lees meer »
 • Proefdiervrije onderwerpen moeilijk? Niet meer!

  Proefdiervrije onderwerpen moeilijk? Niet meer!

  3 juli 2014, 11:15

  Soms krijgen we vragen van onze achterban over allerlei onderwerpen van Proefdiervrij. 'Hoe zit het met de daling van het aantal proefdieren en wat heeft Proefdiervrij inmiddels allemaal voor elkaar gekregen?'. We vinden het belangrijk dat geïnteresseerden weten wat Proefdiervrij doet en wat er speelt rond het onderwerp. Deze materie kan lastig zijn. Daarom proberen we deze zo overzichtelijk mogelijk in kaart te brengen. Dat hebben we inmiddels gedaan voor een aantal onderwerpen.

  Lees meer »
Word Donateur!