Muizen niet geschikt voor ontstekingsonderzoek

Dinsdag 19 februari 2013

De ontwikkeling van medicijnen voor ontstekingsziekten is jarenlang gestremd. Eindelijk is er internationaal erkenning voor het onderzoek van immunoloog Bart Roep. Hij toonde aan dat de uitkomsten van dit medicijnonderzoek op muizen helemaal niets zeggen over de werking bij mensen. Het is heel goed mogelijk dat levensreddende medicijnen zijn afgekeurd omdat muizen daar niet goed op reageerden!

Onderzoek eindelijk serieus genomen

Miljarden aan onderzoeksgeld zijn verloren gegaan bij onderzoek naar ontstekingsziekten op muizen. Muizen zijn bestand tegen immense hoeveelheden bacteriën, die bij lichte besmetting al dodelijk zouden zijn voor mensen. Bart Roep publiceerde jarenlang over zijn onderzoek, dat nu pas in brede wetenschappelijke kring serieus wordt genomen.

Medicijnen mogelijk verloren  

Helaas is het wettelijk verplicht dat medicijnen eerst op muizen worden getest voordat ze aan mensen worden aangeboden. Dat betekent niet alleen dat grote aantallen muizen volkomen zinloos sterven als proefdier, maar ook dat de wetenschap door dit onderzoek een achterstand heeft opgelopen. Het meest schrijnende, noemt Bart Roep dat mensen geholpen hadden kunnen worden met middelen die nooit zijn aangeboden omdat ze bij muizen niet werkten.

Dierproeven uit gewoonte

Dat het zo lang heeft moeten duren voordat zijn bevindingen serieus zijn genomen verklaart Bart Roep uit het feit dat muizen in dit soort onderzoek altijd als norm zijn genomen. Als een patiënt anders op een medicijn reageerde dan de muizen in het onderzoek, dan klopte er gewoon iets niet bij die patiënt. Er zijn heel veel wetenschappers die uitgaan van hun bevindingen bij muizen. Voor hen is het moeilijk te accepteren dat hun onderzoek misschien voor niets is geweest.

In het radioprogramma Labyrint vertelt Bart Roep hier meer over.


« Ga naar het nieuwsoverzicht

Reageer!

Word Donateur!