Redt mijn huisdier echt een proefdier?

Woensdag 27 maart 2013

Het dierdonorcodicil redt al twee jaar honderden levens van proefdieren. Het is een groot succes op de Universiteit Utrecht want vanaf heden worden er alleen maar dieren van het dierdonorcodicil gebruikt voor onderwijs. Er hoeven dus geen proefdieren meer worden aangekocht. Maar wie zijn de gezichten achter het dierdonorcodicil?

 

Het verhaal van Marjoleine en haar ratjes:

"Al op jonge leeftijd wist ik het zeker, ik word orgaandonor. Ze mogen alles hebben wat ze kunnen gebruiken, want als ik overleden ben heb ik er niks meer aan.

Een paar jaar geleden las ik opblog_marjoleinekoops_cadillac_caledonia.jpg een rattenforum over het dierdonorcodicil en heb ik meer informatie gezocht.

 

Hoe werkt het?

Redt mijn huisdier echt een proefdier? Wat wordt er met mijn geliefde huisdier gedaan?Hoe kan ik hieraan meewerken? Ik kwam terecht op de website van Proefdiervrij en bij de lijst van aangesloten dierenartsen stond ook de mijne.

 

Afscheid nemen

Eerder liet ik een ratje bij de dierenarts nadat ze waren overleden of ingeslapen. Als ik weet dat er een einde aan een leven komt neem ik thuis al afscheid. Dit is voor mij genoeg. Voor mij is het lichaam na het overlijden niks meer dan een omhulsel. Het lijkt nog wel op mijn geliefde ratje, maar die is er dan niet meer.

 

Een laatste bijdrage

Door het dierdonorcodicil kunnen mijn ratjes nog een laatste bijdrage leveren, zelfs een proefdier redden. Ik vind het daarnaast een fijn idee dat studenten er van leren. Ze zien misschien iets wat ze bij een gezond ingeslapen dier niet zo snel tegenkomen. Zo hadden twee van mijn gedoneerde ratjes een kaakabces en een ander had een tumor."

-Marjoleine Koops

Foto: Marjoleine Koops met Cadillac, Caledonia en Phantom

 


« Ga naar het blogoverzicht

Reacties

Esther pappot

11 april 2013, 13:27

Dit is fantastisch
Één goede bijdrage voor de dieren
Waar vind ik de lijst van dieren artsen die dit project steunen.
Groetjes Esther

Esther pappot

11 april 2013, 13:27

Dit is fantastisch
Één goede bijdrage voor de dieren
Waar vind ik de lijst van dieren artsen die dit project steunen.
Groetjes Esther

Gonny Huissoon

11 april 2013, 15:41

Ben er zelf niet opgekomen, wat een mooi idee!!!

patricia mulder

11 april 2013, 15:55

Goed dat dit bestaat,maar helaas mijn honden worden gecremeerd en gaan mee in mijn kist.ik wil ze voor altijd bij me hebben.ik zie ze niet als een leeg omhulsel,maar dat is ieder voor zich.ik vind t wel geweldig dat andere mensen dit wel kunnen en daar mee veel levens redden

Toon Timmermans

11 april 2013, 16:11

een prachtig initiatief, geweldig!!

Diana Bijman

11 april 2013, 17:35

Ik woon in Frankrijk. Heb er hier nog niets over gehoord. Het wordt tijd dat de partij voor de dieren inEuropa een zetel krijgt. Het zou geweldig zijn als het buiten Nederland ook overgenomen zou worden!

petra de vries

12 april 2013, 10:55

het is een geweldig initiatief, maar ik heb wel hetzelfde probleem als bij mensen die overlijden. Je kan misschien niet afscheid nemen zoals jij het wilt, zeker net als er sprake zal zijn van een nieuwe fase waaarin orgaandonatie voor een ander dier werkeljkheid wordt. Ook vind ik het ingewikkeld dathet dier zelf niet kan beslissen. daar staat tegenover dat je er ales aan moet doen om het leven van een proefdier te redden. Lastige ethische dilemma's dus. Ik zou het gemakkelijker vinden als ik een of meerdere organen zou van mijn dier zou kunnen afstaan. De rest kan dan gecremeerd worden. Wel denk ik dat mensen die niks hebben met crematie of begraven van hun dier (en dat achterlaten bij de dierenarts) standaard gevraagd moeten worden of ze hun dier willen afstaan voor medische onderwjisdoeleinden e.d.

Proefdiervrij

15 april 2013, 13:19

Hoi Esther Pappot,

Je kunt de lijst van aangesloten dierenartsen vinden op http://www.proefdiervrij.nl/wat_doen_wij/dierdonorcodicil/dierenartsen

Bedankt iedereen voor de reacties!

Anke

12 september 2013, 17:21

@petra de vries. Ook waar het gaat om begraven of crematie van dieren kan de mening van dieren niet gevraagd worden, net zo min als bij vragen over waar een dier woont of hij wel of niet een soortgenoot wenst. De baas neemt de beslissingen en zorgt zo goed mogelijk voor het dier, ook als het gaat om donatie na de dood en voor mij is de keus dan wel duidelijk. Hopelijk komen er steeds meer dieren beschikbaar waardoor andere dieren niet behoeven te worden opgeofferd. Ik kan me voorstellen dat juist dieren met een ziekte na overlijden veel kennis kunnen geven aan aankomende dierenartsen.

Reageer ook!

Word Donateur!