Helaas zullen we ooit afscheid moeten nemen van het hier en nu. Denk jij weleens na over hoe jouw compassie voor dierenwelzijn kan voortleven? Door ons op te nemen in je testament investeer je blijvend in een toekomst zonder proefdieren.

De giften die wij ontvangen via een testament zijn van onschatbare waarde. Het overbodig maken van proefdieren in wetenschappelijk onderzoek kost namelijk veel tijd. Inkomsten uit nalatenschappen, groot én klein, zijn daarom van structureel belang.

Dit doen wij

Van samenwerken met de overheid tot het financieren van onderzoek: er zijn verschillende manieren waarop wij proefdieren overbodig maken.

Proefdiervrij in je testament: de investering van je leven

Er zijn verschillende mogelijkheden om ons op te nemen in je testament. Zo kun je een keuze maken uit legaat of erfstelling.

Erfstelling of legaat
Bij erfstelling wordt Proefdiervrij (mede-) erfgenaam en ontvangt (een deel van) het bezit uit je nalatenschap. Na aftrek van alle kosten, gaan de bezittingen die overblijven naar degene(n) die je in je testament hebt opgenomen.

Bij legaat worden wij legataris en ontvangt een percentage van de nalatenschap, een specifiek geldbedrag of een bepaald bezit uit de nalatenschap. Een belangrijk verschil tussen erfgenamen en legatarissen, is dat een legataris niet aansprakelijk is voor eventuele schulden uit een erfenis.

Wat gebeurt er met mijn nalatenschap?

Wij garanderen dat 100% van je nalatenschap naar de proefdieren gaat. Wij betalen namelijk geen successierechten, omdat wij bij de belastingdienst zijn aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Al het geld van een legaat of erfstelling wordt dus gebruikt voor het overbodig maken van proefdieren.

Els Jonkers

Vraag een oriënterend gesprek aan

“Mijn naam is Els Jonkers, als relatiemanager heb ik vaak persoonlijk contact met onze donateurs; stuk voor stuk grote dierenvrienden. We hebben goede gesprekken over wat we belangrijk vinden in het leven en in de wereld. Nalatenschap is geen onderwerp waar we dagelijks mee bezig zijn, daarom informeer ik je graag over de mogelijkheden van nalatenschappen aan onze organisatie.”

Wil je meer informatie over de mogelijkheden? Onze relatiemanager Els Jonkers vertelt je graag persoonlijk meer. Dit kan door een afspraak op locatie, bijvoorbeeld bij jou thuis, in te plannen of door een telefonisch gesprek te voeren.

Vraag een oriënterend gesprek aan

“Mijn naam is Els Jonkers, als relatiemanager heb ik vaak persoonlijk contact met onze donateurs; stuk voor stuk grote dierenvrienden. We hebben goede gesprekken over wat we belangrijk vinden in het leven en in de wereld. Nalatenschap is geen onderwerp waar we dagelijks mee bezig zijn, daarom informeer ik je graag over de mogelijkheden van nalatenschappen aan onze organisatie.”

Wil je meer informatie over de mogelijkheden? Onze relatiemanager Els Jonkers vertelt je graag persoonlijk meer. Dit kan door een afspraak op locatie, bijvoorbeeld bij jou thuis, in te plannen of door een telefonisch gesprek te voeren. Je kunt een afspraak maken door te bellen naar 070 3062468 of een mail te sturen naar jonkers@proefdiervrij.nl.

Veelgestelde vragen over nalaten

Iedereen ouder dan 16 jaar kan een testament opstellen. Dit kan alleen bij de notaris: een testament dat zelfstandig is opgesteld, is in Nederland niet rechtsgeldig.

Neem voor meer informatie contact met ons op of neem een kijkje op de website van de Rijksoverheid.

Nee, wij hoeven geen erfbelasting te betalen. Dit komt omdat wij een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) zijn. Goede doelen met een ANBI-status betalen geen belasting over een erfdeel of legaat. Daardoor kunnen wij jouw nalatenschap 100% inzetten voor de proefdieren.

Een executeur is iemand, die de wensen uit jouw testament uitvoert na jouw overlijden. De executeur is onder andere verantwoordelijk voor het regelen van jouw uitvaart, het betalen van schulden, het opheffen van rekening(en) en het indienen van de aangifte erfbelasting. De executeur kan een familielid, kennis of een notaris zijn.

Onder bepaalde voorwaarden kunnen wij optreden als executeur.  Je kunt daar het beste telefonisch contact met ons over opnemen.

In een handgeschreven codicil staat vastgelegd wie jouw meubels, sieraden en kleding krijgt als je komt te overlijden. Ook kan het jouw wensen rondom jouw begrafenis, crematie of uitvaart bevatten. Helaas kan je via een codicil geen geldbedragen aan iemand toewijzen. Een codicil is dus geen vervanging van een testament.

Mocht je willen nalaten aan Proefdiervrij, dan raden we je aan om dit via een testament te doen.

Jouw persoonlijke situatie of motivatie kan in de loop der jaren natuurlijk veranderen. Het kan daarom zijn dat jouw testament niet meer aansluit bij jouw wensen. Gelukkig kan een testament altijd gewijzigd worden. Dit regel je bij de notaris.

De wet- en regelgeving omtrent testamenten veranderen regelmatig. Hierdoor kan het zijn dat jouw testament verouderd is. Wil je weten of jouw testament nog actueel is? Doe nu de Testament Test en krijg vrijblijvend advies.

Regel jouw nalatenschap eenvoudig online

Denk je erover na om een legaat aan ons na te laten? Of wil je Proefdiervrij benoemen als erfgenaam? Wij werken samen met NuNotariaat. Daar regel je eenvoudig online, voor een vast laag bedrag en in jouw eigen tempo een testament. Ontdek hoe het werkt op de website van NuNotariaat.

Dit is waarom de heer J.J. de Koning ons opnam in zijn testament:
 

“De mens kan pas van mensen houden als het van dieren houdt, gezien het basale en pure van hun bestaan. Helaas kan de mens zich als het grootste beest gedragen; echter ook een prachtig inlevend wezen zijn. Dat is mijn motivatie om goede doelen te steunen.”

J.J. de Koning, 1944 – 2023